събота, 29 август 2009 г.

Забраниха чипса и газираните напитки в училищата


Наблюдава се тревожна тенденция за увеличаване на децата с наднормено тегло у нас

Новата наредба 37 на Министерството на здравеопазването забранява от 15 септември т.г. консумацията на чипс, пържени храни и газирани напитки в училищните столове и бюфети, каза на пресконференция д-р Маша Гаврилова - началник на отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ. По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

От началото на учебната година се забранява предлагането на пържени картофи и зърнени изделия, на пържени ядки и пържени тестени изделия в училищата, обяви д-р Гаврилова. В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.

Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.

Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта, на плодовите и на билковите чайове, и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2 на сто и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол, каза д-р Маша Гаврилова.

По думите й режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Контролът по спазването на наредбата на МЗ се възлага на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева, обяви д-р Маша Гаврилова.

През последните години

у нас има тревожна тенденция за увеличаване на децата с наднормено тегло

и със затлъстяване, каза на пресконференция в Министерството на здравеопазването проф. Стефка Петрова - заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Тя съобщи, че от 1997 г. се правят в България национални проучвания за затлъстяване сред цялото население, както и сред децата от 7 до 18-годишна възраст.

Национално представително проучване от 2008 г. сред първокласниците установи, че 30 на сто от децата в първи клас са с наднормено тегло, като 17% от тях са със свръхтегло, а 13 % - със затлъстяване, каза проф. Петрова. По думите й това е много сериозен проблем, тъй като е свързан с увеличаването на риска за диабет в ранна детска възраст, както и с появата на хипертония при децата.

Проф. Стефка Петрова отбеляза, че децата с наднормено тегло се чувстват изолирани в училище и много по-трудно се приобщават към училищната среда.

Изпълнителният директор на УСБАЛ по детски болести Мария Екимова съобщи, че при децата със затлъстяване рискът за алергии е с 26 на сто по-висок от този при децата с нормално тегло, а рискът към хранителните алергии е с 59 на сто по-висок при затлъстелите деца. По думите й до 7-годишна възраст хранителните навици у децата се изграждат в семейството, а след тази възраст - в училището.

Д-р Екимова каза, че на година в тяхната болница идват по 100 деца с новооткрит диабет. През 2008 г. при нас постъпиха 182 деца със затлъстяване, като тази тенденция се запазва и за първата половина на 2009 г., допълни тя.

НАСА: Слънцето навлезе в нов цикъл на повишена активност


Учени смятат, че предстоящите пет години ще бъдат много горещи



Специалисти на НАСА са получили първи данни, че Слънцето е навлязло в нов цикъл на повишена активност, съобщи "ИТАР-ТАСС".

През последните няколко години не настъпи традиционното циклично усилване на слънчевата активност, което заинтригува учените. Слънчевите цикли продължават обикновено по 11 години. По време на тях първо има повишаване, а след това понижаване на активността на Слънцето.

Очакваното начало на нов цикъл така и не настъпи. Едва сега, по данни на учените на НАСА, Слънцето е навлязло в нов период, който обещава петте следващи години да са с много високи температури.

350 нови животински вида бяха открити в Хималаите


Сред тях са най-малкият елен в света, летяща жаба и сладководна риба, която прилепва към скалите



Над 350 нови животински вида бяха открити в Хималаите през последните 10 години, съобщи Асошиейтед прес. Това прави Хималаите един от най-богатите на биологически видове райони в света. Изследователи предупреждават, че последствията от климатичните промени и развитието заплашват разнообразния хабитат на тези видове.

"Това огромно културно и биологическо разнообразие свидетелства за крехката природа на среда, която може да бъде загубена завинаги, ако последствията от климатичните промени не бъдат обърнати в обратна посока", заявиха от Световния фонд за дивата природа.

В списъка са 16 земноводни, 16 влечуги, 14 риби, две птици, два бозайника и най-малко 60 нови безгръбначни. Както и нови вида растения.

Сред най-впечатляващите открития е най-малкият елен в света. Животното, което се среща в северната част на Мианма, е високо 60-80 сантиметра и тежи около 11 килограма. Учени първоначално смятаха, че то е недорасъл екземпляр от друг вид, но ДНК тестове потвърдиха, че става въпрос за отделен вид.

В северната част на Индия бе открита ярко зелена жаба, която ползва дългите си крака за полети във въздуха. В Непал пък изследователи попаднаха на шоколадово кафява сладководна риба, която с долната си част прилепва към скалите в бързите реки

неделя, 19 юли 2009 г.

ш0колАд


Напоследък доста често започна да се говори за вредата от шоколада. Аз лично доста често употребявам шоколад и не съм намерила много вреди от него по себе си. Но и май е научно доказано, че има и полезни последици от шоколада...

Шоколадът се произвежда от какао, добито от плодовете на дървото Theobroma cacao, което произхожда от Южна Америка. Theobroma означава “храна на боговете”. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.

Още през XVI в. какаото и шоколадът са били използвани като лекарства, най-вече да се възобнови загубеното тегло или за да се подобри състоянието на кожата, при болни, които са отслабнали рязко. Чрез него се стимулира нервната система и храносмилането. Техните терапевтични свойства се отнасяли и за много случаи на анемия, анорексия, хрема, спадане на либидото, температура и др. Шоколадът е бил обвиняван за много вреди. Целта на лекарите била болните да ограничат и напълно да откажат употребата му. От тук идва и лошата му репутация, че провокира нервни кризи, акне, кризи на черния дроб, епилиптичните кризи, болките в главата (тираминът, който той съдържа, може да бъде причина за появата на мигрени). Стигало се е дори до абсурдни твърдения като тези на Мадам Севине, че бременна жена, която яде шоколад може да умре или да роди деца с шоколадов тен. Днес изследванията се концентрират върху благоприятното профилактично въздействие на какаото и шоколада върху сърдечно-съдовата система. Полифенолите в какаото предизвикват отпускане на кръвоносните съдове и участват в регулирането на кръвното налягане. Същите тези полифеноли имат антиоксидантен ефект.


Шоколадът произведен изцяло на растителна основа, не съдържа холестерол. Холестеролът идва от млякото. Черния шоколад може да ни предпази от атеросклероза. Съвременните изследвания сочат шоколада като едно от най-сигурните хранителни вещества за предпазване от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Някои субстанции на какаото, като кофеин, тирамин, серотонин имат стимулиращ ефект върху психиката. Тъй като съдържа още магнезий и желязо, шоколадът се явява и антистресова подсилваща храна, едновременно подсилващо и успокояващо средство. Освен това консумацията на шоколад предизвиква освобождаването на допамин в мозъка – молекулата на удоволствието. Но тя предизвиква пристрастяване. Това отчасти обяснява защо някои хора са направо пристрастени към шоколада.

От диетична гледна точка шоколадът също има предимства. Захарта, която той съдържа не предизвиква бърза и силна инсулинова реакция в организма, способна да наруши равновесието на кръвната захар, което благоприятства за образуването на мастни резерви и холестерол.

И накрая да не забравяме, че той е един от най-големите енергийни източници (около 500 ккл в 100гр.) Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Мазнините в шоколада са съставени от наситените мастни киселини – стеаринова (34%) и палмитинова (27%), мононенаситени – олеинова (34%) и само 2 % полиненанситени представени от линолева киселина. Шоколадът е също така и добър източник на редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо, които се усвояват ефективно от организма.

За разлика от кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и неговата консумация не води до безсъние, свръхвъзбуда.

Специфичните благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, които оказва шоколадът се дължат на биологично-активни вещества от групата на полифенолите. Те са естествени съставки на растенията и се съдържат в особено високи количества в плодовете, зеленчуците, какаото, чаят, червеното вино. В какаото те достигат до 20% и тяхното количество се влияе от процесите на преработка на какаовите зърна – сушене, ферментация, изпичане.

Може с категоричност да се каже, че шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.

Редовната употреба на шоколад и вино в разумни количества значително намалява риска от сърдечни заболявания, а така също способства за увеличаване на продължителността на живота с 5-6 години.

Ако употребяваме в умерени количества шоколада няма да има лоши последствия, а само добри... Няма да е честно спрямо нашия организъм на цяло да се лишим от сладкото удоволствие...

вторник, 30 юни 2009 г.

Изпита по математика след 7 клас


Аз съм седмокласничка, която се яви на испита след 7 клас по математика и направо съм възмутена като гледам какви коментари се пишат от хора, дори не видяли трудноста на изпита и същите твърдят че вината била в нас поради това че не сме учили достатъчно. Вярно е че може да има и такива, които не са положили много усилия за изпитите на за да се решът да отидат на самия него значи имат някакви знания. И въпреки всичко което видях пак съм си на мнението че в учебника за седми клас не се учеха само геометрични задачи, а да не говорим че логически почти нямаше - на изпита бяха дадени само такива. Без никакви почти уравнения, неравенства.

Другото нещо за което се възмущавам е че на кандидат-студентите за 20 задачи се дават 4 часа, а на нас за 50 задачи ни бяха дадени само 3 часа. В стаите влезнахме в 8,00 часа но не започнахме точно в 9 както би трябвало. Тестът ни беше раздаден към 9,40 и свърши в 12,00. Честно казано не знам в кой е вината за това закъснение, но определено има виновни. Седми клас завърших с пълно 6 по математика и мисля че напълно заслужено защото съм изрешила много задачи... но по голямата част от тези ме затрудниха и то по 4 причини

1) са 50 и е почти невъзможно да се решът, защото за логическите е нужно минимум 10 да я усмислиш и ощте 5-10 минути да я решиш, а ние имахме по 3 минути на задача
2) тези логически задачи на се учат в училище
3) не се учат и на частни уроци
4) такива логически задачи се дават на олимпиада,но ти се дават 4 часа зада ги решиш, а не 3 минути.

Това си е лично мое мнение по върпроса ... има и много които тръдят че вината е в нас учениците, но котегорично заявявам, че това не е така. Всеки от нас е положил максимално усилие за да се подготви за този изпит и накрая ни дават някакви задачи, за които сигурно по голямата част от кандидатстващите не са и чували!

Пожелавам успех на всички седмокласници и дано всички (въпреки трудностите) сме се справили добре.

Петък 13


Поверието, че петък, 13-ти, носи нещастие е старо, а филмите с това название само подсилват ефекта му в една значителна част от хората. Това е най-силно разпространеното суеверие сред човечеството, но учените не могат да установят откога и откъде точно тръгва то. Но те приемат, че е получено в резултат на наслагване на два символа, предполагащи нещастие - петък и 13.

Съществуват поверия, че Ева се поддала на изкушението на "лукавия" именно в петък, че на този ден от седмицата е свършил световният потоп, че Каин е убил Авел в петък, че смешението на езиците сред строителите на Вавилонската кула е станало тогава, че храмът на Соломон е рухнал в петък. Твърди се, че избиването на младенците от цар Ирод също е започнало в петък, и, разбира се, в петък е разпнат Иисус Христос. Освен това петък дълго време е бил 6-ият ден от седмицата, а числото 6 е свързано с дявола (666 - числото на звяра).

Още повече и дори по-силни са суеверията с числото 13. Според една от версиите страховете от него са толкова древни, колкото броенето. Първобитният човек имал 10 пръста и два крака, за да си представя единица мярка и не можел да брои до повече от 12. Това, което било извън нея - 13, била неопределима мистерия, а следователно и обект на суеверие. Други обаче поставят уместния въпрос дали този примитивен човек не е имал пръсти на краката.

Факт е обаче, че древните цивилизации не са били единодушни в страха от числото 13. Според китайците то носи щастие, същото са смятали и древните египтяни. За тях животът бил стремеж към духовно възнесение, протичащ на етапи - 12 в този живот и 13 - отвъд, в задгробния живот. Така числото 13 символизирало смъртта - но не като прах и гниене, а като божествена и желана трансформация. След изчезването на египетската цивилизация други култури изкривили значението на числото и го свързвали само със смъртта, а не с почитта към вечния задгробен живот.

Други твърдят, че 13 е било преднамерено "оклеветено" от създателите на патриархалните религии при зараждането на западната цивилизация, тъй като символизира женското начало. То се свързвало с праисторически богини, защото отговаряло на броя лунни цикли в годината (13 х 28 = 364). В пещерата Ласко във Франция фреска отпреди 27 000 години показва богинята на земята Лосел, държаща рог с 13 дупки. Освен това думата "фрайди" (петък на английски) произлиза от нордическите богини Фрига или Фрея, символи на плодородието и сексуалността, респективно на женското начало. И тъй като всяко ново нещо отрича старото и го заклеймява, с възхода на патриархалната цивилизация слънчевият календар измества лунния и новото щастливо число е 12. Съответно старото 13 е обявено за прокълнато, а петък като символ на женското става лош ден.

От друга страна, едно от най-ранните табута, свързани с числого 13, очевидно произлиза от индуисите на изток. Те смятат за нещастие събирането на 13 души на едно място например за вечеря. Интересно е, че същото суеверие се приписва на викингите, като причината е следният мит. На угощение във Валхала били поканени 12 богове, но злият Локи - богът на пакостите, не бил в списъка. Въпреки това той отишъл и боговете станали 13. След интрига, разпалена от Локи, се стигнало до убийството на Балдер - любимецът на боговете. Заради това викингите смятали, че събирането на 13 души на угощение не е на добро.

Същото нещо потвърждава и Библията. На историческата Тайна вечеря късно в четвъртък се събрали Иисус Христос и 12-те апостоли - общо 13. Предателят Юда напуска преди полунощ, но според тогавашните норми на обществен живот това става в общото време на Мрака, между деня четвъртък и петък. В резултат Иисус понася своята Голгота в петък - деня на неговото разпятие. Това можеше да бъде единствената смислена връзка между числото 13 и деня петък, ако не беше още един факт, свързан с погром на петък, 13-ти.
Става дума за 13 октомври 1307 г., който се пада петък. Тогава по нареждане на френския крал Филип Хубави започва разгрома на влиятелния и богат Орден на темплиерите, а това е оставило голяма следа в съзнанието на Запада.

Знаете ли че ...



... Една от основните функции на веждите е да спират потта и стичащите се дъждовни капки по челото към очите. Заедно с изпъкналия кокал на челото веждите могат да предпазят очите ни от ултравиолетовите лъчи. Веждите също така ни помагат в невербалната комуникация, като чрез тях изразяваме много емоции, например изненада, съмнение или интерес към представител на срещуположния пол. ...

... Когато човек е преуморен, белите дробове, с които диша, започват да работят по-бавно. В тях навлиза по-малко въздух от обикновено. Липсата на достатъчно кислород веднага се отразява на мозъка и в резултат на това организмът реагира с рязък спазъм на мускулите на устата, гърлото, гърдите. Спазмът е съпроводен с дълбоко вдишване. Тази поредица от реакции се нарича прозявка. Вие се прозявате, за да поемете въздух, който в момента не ви достига. ...

...
Кръвна група 0
Неандерталците и креманьонците, от които се смята, че е произлязъл човекът, имали тази кръвна група.

Кръвна група А
Тази кръвна група се е появила около 25-15 хил. години пр. н. е., във времето, когато ловецът започнал да се превръща в скотовъдец и земеделец.

Кръвна група B
Появява се около 15-10 хил. години пр. н. е. в подножието на Хималаите. Нейните първи представители били потомци на азиатските чергарски (номадски) племена.

Кръвна група AB
Това е най-младата кръвна група. Появила се е преди около 1000 г. Анализът на кръвта, взета от Туринската плащеница (в нея е било завито тялото на Христос), показва, че тя е била именно от тази кръвна група.
...